[5 tips voor gegevensherstel]

5 tips voor gegevensherstel

Vertrouwd door 100+ klanten

Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
[5 tips voor gegevensherstel]

De enige back-up waar u ooit spijt van zult krijgen, is degene die u niet hebt gemaakt.

Het goede nieuws over back-ups lijkt te zijn dat steeds meer bedrijven de zaak serieus nemen, en niet alleen back-ups maken die intact blijven na rampen, maar ook succesvol herstellen wanneer dat nodig is.

Uit onderzoek blijkt dat 57% van de bedrijven die de pech hadden om door ransomware te worden getroffen (ongeveer een derde van degenen die reageerden) in staat waren om hun gegevens te herstellen en hun bedrijf weer draaiende te krijgen via hun back-ups.

Het slechte nieuws over back-ups is echter dat nog steeds 32% van de respondenten vastzaten aan het betalen van de criminelen. Dit verhoogde niet alleen de kosten om hun bedrijf weer actief te krijgen, maar werkte ook niet betrouwbaar.

Als zelfs grote bedrijven met IT-afdelingen, systeembeheerders en security operations-teams moeite hebben om back-ups correct te maken, hoe ingewikkeld lijkt het dan voor iedereen die er niet zoveel kennis van heeft?

Het goede nieuws is dat nuttige back-ups niet veel tijd en geld hoeven te kosten, zelfs als u niet regelmatig een back-up maakt van elk gegevensbestand.

Hier een paar tips:

1. BESLIS WELKE GEGEVENS KRITIEK ZIJN EN BESCHERM DEZE GOED

Het is OK om te beslissen dat u niet altijd een back-up van alles gaat maken. Belangrijk is dan wel dat u een lijst maakt van alle gegevens die u veilig moet houden en bijhoudt wanneer u daar voor het laatst een back-up van hebt gemaakt. In uw Outlook zou u bijvoorbeeld een alert kunnen zetten, zodat u hier regelmatig aan herinnert word.

2. ONTHOUD HET 3-2-1 PRINCIPE

De 3-2-1-regel stelt voor om ten minste drie kopieën van uw gegevens te hebben, inclusief de hoofdkopie; het gebruik van twee verschillende soorten back-up, zodat als de ene mislukt, het minder waarschijnlijk is dat de andere op dezelfde manier wordt beïnvloed; en een van hen offline te houden, en bij voorkeur offsite, zodat u ten alle tijden kunt herstellen. Zelfs als u buitengesloten bent van uw huis of kantoor.

3. LAAT GEEN BACK-UPS ACHTER WAAR CYBERCRIMINELEN ZE KUNNEN VINDEN

Veel mensen bewaren back-ups zodat ze altijd online zijn, zoals in een live cloudopslagaccount of op een NAS-apparaat (Network-Attached Storage). Maar als uw back-ups online toegankelijk zijn, zijn ze ook toegankelijk voor oplichters die uw account of uw netwerk in gevaar brengen. Inderdaad, ransomware-kwaadwillende maken er een punt van om naar online back-ups te zoeken en ze uit te wissen als onderdeel van de aanval, in de hoop u te dwingen om te betalen.

Onthoud de 3-2-1-regel: denk aan online snapshots en realtime back-ups als slechts één van de twee back-uptypen die u bewaart en zorg ervoor dat u altijd ten minste één andere back-up hebt die offline is. Of u nu thuis of op het werk bent, vergeet niet om offline back-upapparaten los te koppelen en ze ergens veilig te plaatsen, tenzij u bezig bent met het maken van een back-up of het herstellen. Vergeet ook niet om expliciet uit te loggen bij cloudback-upaccounts wanneer u ze niet gebruikt.

4. MAAK GEEN BACK-UPS DIE IEDEREEN KAN LEZEN

Versleutel uw back-ups zodat als ze verloren of gestolen zijn, de dief niet zomaar al uw kostbare gegevens voor zichzelf kan uitlezen. Windows heeft BitLocker, Macs hebben FileVault en Linux heeft LUKS en cryptsetup, die kunnen worden gebruikt om gecodeerde schijven en partities te maken.

Er zijn ook tal van archiveringstools, sommige gratis en open source, die gecodeerde back-upbestanden kunnen maken, zoals WinZip en 7-Zip.

Houd er rekening mee dat FileVault en BitLocker eigendom zijn van respectievelijk Apple en Microsoft, daarvoor is een overeenkomende installatie van het besturingssysteem nodig om uw gegevens te herstellen. BitLocker voor verwisselbare stations is ook niet beschikbaar in Windows-versies voor thuisgebruikers. Daarvoor moet u upgraden naar Windows Pro.

5. LEER HOE U HET "RESTORE" -GEDEELTE VAN HET PROCES KUNT UITVOEREN

We hebben in de loop der jaren talloze mensen geholpen die regelmatig en zorgvuldig back-ups maakten, maar niet in staat waren om de bestanden terug te krijgen die ze wilden wanneer dat nodig was.

Ironisch genoeg gebeurde geen van deze gevallen omdat de gebruiker zijn decoderingswachtwoord vergat of verloor - ze waren gewoon niet goed genoeg geoefend in het gebruik van het herstelproces om het betrouwbaar te doen, of zelfs helemaal niet. Wees niet één van die mensen!

BONUSTIP. STEL HET NIET UIT TOT MORGEN

We eindigen zoals we begonnen: de enige back-up waar u ooit spijt van zult krijgen, is degene die u niet hebt gemaakt.

Download direct gratis onze beste firewall tips om ransomware te blokkeren

[Download direct gratis onze beste firewall tips om ransomware te blokkeren]

Download