Een netwerkomgeving of IT-systeem is nooit ‘af’. Aan software worden continue verbeteringen aangebracht en nieuwigheden toegevoegd. Fabrikanten of softwareontwikkelaars rollen deze updates vaak uit door middel van een patch naar de eindgebruiker. Het is belangrijk om deze patches structureel bij te werken, want met patchmanagement worden onnodige risico’s voorkomen. Hoe langer er gewacht wordt met het installeren van een vereiste patch, hoe groter de kans op misbruik wordt. In deze blog gaan we graag verder in op dit onderwerp.
Wat is patchen?
Patch management is cruciaal voor een veilige bedrijfsvoering. Alleen wat is patchen nu precies? Een patch is eigenlijk niets meer dan het bijwerken van software naar een verbeterde versie, een stuk additionele programmatuur dat door een fabrikant van software wordt vrijgegeven. In feite zijn het installatiebestanden die een fout of kwetsbaarheid in een bepaald programma herstellen of verbeteren, bijvoorbeeld met een extra functionaliteit.
Van cruciaal belang
Patchen is altijd al van belang geweest om risico’s te voorkomen. Echter heeft het thuiswerken ervoor gezorgd dat veel IT-systemen vanaf buiten toegankelijk moesten zijn. Door thuiswerken worden veel gegevens digitaal verzonden en gedeeld en daarbij worden eventuele kwetsbaarheden ook vanuit buiten bereikbaar. Hierdoor is de noodzaak van patchen, soms pijnlijk, duidelijk geworden. Cybercriminelen krijgen door onvoldoende beveiliging vrij spel en krijgen meer kans om organisaties binnen te dringen en belangrijk data buit te maken. Patchen is dus ontzettend belangrijk om cybercriminaliteit tegen te gaan, maar dit is niet de enige reden. Zo kunnen updates van software doorgevoerd worden omdat er veranderingen voor de gebruikers zijn doorgevoerd, zoals uiterlijk of verbeteringen in het gebruikersgemak. Ook kunnen er nieuwe functies toegevoegd zijn.
Patchen is een uitdaging
Patchen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het vraagt om gedegen patchmanagement, waarbij voorbereiding en planning de twee meest belangrijke factoren zijn. Toch is het belangrijk om patchmanagement onder de knie te hebben, want het zorgt voor de volgende doelen:
- Het zorgt ervoor dat updates op een geschikt moment worden uitgevoerd, dit zodat de bedrijfsprocessen gewoon door kunnen gaan en bedrijfscontinuïteit gewaarborgd blijft
- Centraal bijhouden welke patches er zijn voor de verschillende software
- Bijhouden welke noodzaak er is om updates te controleren na patchen.
Patchen wordt door veel bedrijven gezien als iets wat ze liever niet doen. Zo zijn ze bijvoorbeeld bang dat de patch iets verandert aan de software en hierbij de bedrijfscontinuïteit in gevaar komt. Daarnaast vraagt patchen vaak veel tijd en brengt soms ingewikkeldheid met zich mee. Het goede nieuws is dat wij binnen uw organisatie kunnen ondersteunen bij patchmanagement. Benieuwd hoe we dat kunnen doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en samen bekijken we de mogelijkheden.